slider

Informatietechnologie recht – begrip

Waar techniek het recht wijzigt.

Technologie, ICT, media en telecom domineren de economie en lopen in elkaar over. Dat geldt ook voor de juridische invalshoeken en regelgeving. Onderscheid daarbij Informatietechnologie recht van het internetrecht. Bij Informatietechnologie recht gaat meestal over aankoop (inkoop) van technologie. Vaak gaat het over kritische bedrijfsprocessen: bijv. resource planning, een hrm-pakket, financiële software, outsourcing soms als ‘software as a service’/’saas’. Het internet hoeft daar geen rol bij te spelen. Een advocaat met kennis van ICT èn van onderhandelen bij het contracteren kan u dan van dienst zijn. Techniek en contracteren staan centraal.

Bij het internetrecht is het anders. Daar speelt het internet een rol ‘als verkeersweg of winkelstraat’ waarbij u anderen ‘tegenkomt’. De thema’s zijn eerder de wijze van inkopen, verkopen of reclame maken. Ook punten zoals onbetrouwbaarheid of bedrog spelen bij internetrecht een rol. Het kan ook gaan over merkverwarring, een onrechtmatige advertentietekst (Adwords, misleidende mededeling, vergelijkende reclame), of een gekaapt domein. Tevens kan het een virtuele inbraak (‘hack’) zijn op uw website (voor een e-commerce, e-learning, privacy schending). Om schade te verhalen of een verbod te krijgen is juridisch inzicht wel noodzakelijk.

Laat u adviseren (bel +31 (0) 35 61 13 340) over electronisch handelsrecht (e-commerce) of onrechtmarig handelen: bel ons gerust en vrijblijvend op. Als gebruiker maar ook als verkoper van ICT-producten en -diensten kan de grote hoeveelheid informatie en tal van contracten snel complex worden. Wat wilt u en waar moet u op letten? De sector van de ‘informatie loopt over in het gebied van de ‘technologie’, zodat informatietechnologie met recht een passende omschrijving is.

Niet alleen technologische ondernemingen zelf, maar ook haar afnemers, en tal van dienstverlenende ondernemingen en handelsorganisaties krijgen te maken met lastige ICT-vraagstukken en risico's of regelgeving. Door tijdig een advies te geven in de sales-fase of bij een beginnende wanprestatie, kunnen wij vaak mogelijke problemen of issues signaleren en er contractueel naar handelen.

Juridisch vertaalt zich dit in – advisering bij het opstellen van ICT-contracten of het aanpassen hiervan; advisering bij onderhandeling, aansprakelijk stellen of het uitvoeren van een ‘due diligence’-onderzoek naar bedrijf kritische ICT-contracten bij bedrijfsovernames. Ook het afbreken van onderhandelingen komt regelmatig voor en daar spelen soms aanzienlijke schadeclaims.

Gravendeel Advocaten heeft hierin jarenlange ervaring; bel ons vrijblijvend op. Wij kennen het recht en de risico’s en zijn u graag van dienst met onze expertise.

 

This is Sliced Diazo Plone Theme