Handelsnaamrecht-Domeinnamen

Voor uw reputatie

Is er namaak van handelsnaam of inbreuk op uw domeinnaam? Is er verwarring of een kans daarop? Het Handelsnaamrecht beschermt u gelukkig. Domeinnamen vormen vaak handelsnamen en worden via de Handelsnaamwet beschermd. Domeinnamen kunnen ook een merknaam zijn; dan beschermt uw Benelux of EU-merkrecht uw domeinnaam. Een handelsnaam is hetzelfde als een bedrijfsnaam. Deze tekst over Handelsnaamrecht-Domeinnamen brengt u verder.

Handelsnamen zijn geen merknamen. Wat is het verschil? Een handelsnaam onderscheidt uw onderneming. Een merknaam onderscheidt uw producten of diensten. Soms vallen handelsnaam en merknaam echter samen. Denk aan bedrijven als Apple, Randstad of KLM-Air France.

Inbreuken ontstaan regelmatig offline maar nog vaker online. Dit hangt samen met het gebruik op internet van de handelsnaam als domeinnaam of reclame zoekterm (bijv. Adwords bij Google). Dit vergemakkelijkt een botsing of verwarring met derden, bedoeld en onbedoeld. Het handelsnaamrecht is een alleenrecht op uw bedrijfsnaam. Het handelsnaamrecht hangt aan de onderneming vast.

Onderzoek uw handelsnaam bij de Kamer van Koophandel: handelsnaam onderzoek in Nederland of in België of bezoek (online) wereldwijd de Kamers van Koophandel.  En check de de beschikbaarheid (of tenaamstelling) van uw handelsnaam als NL.domein (SIDN-WHOIS) ) of .COM, .Net, .Org domein (.COM WHOIS). Soms is deze afgeschermd, maar wij kunnen ook daar weer achter komen.

Steeds vaker gebruiken bedrijven meerdere domeinnamen waarvan er meestal één gelijk is aan hun handelsnaam of deel ervan. Een probleem ontstaat als een ander uw handelsnaam hanteert en verwarring zaait. Dit kan omdat die ander bijvoorbeeld uw handelsnaam als domeinnaam heeft geregistreerd of in teksten op zijn website gebruikt om via bijv. Google’s Adwords extra internetverkeer te creëren. Behalve het bezit van een domein moet er ook in de markt verwarring te verwachten zijn. Mail op info@gravendeeladvocaten.nl of bel vrijblijvend +31 (0) 35 62 23 340.

Bij piraterij (bewuste nabootsing) wordt soms een identieke domeinnaam met een ander ‘top level domain’ (Tld’s) gebruikt: bijv. “.NU” of “.NET of “.ORG” waarbij tevens uw gehele website is gekopieerd. Met name e-business ondernemers die goederen leveren, hebben daar last van, veelal als ook de taal Nederlands is en zich dus op Nederland richt. Dan is aanpak door een gespecialiseerd advocaat geboden. Wij spreken ook de betrokken ‘registrar’ en ICT-providers in het buitenland aan in dit verband, en wij werken samen met ICT-deskundigen die met internetrecherche de virtuele ‘footprints’ vastleggen.

Ook bij de overgang van de onderneming kunnen handelsnaamaspecten een rol spelen: van wie is de naam en wat is deze waard? Als men een handelsnaam wil verkopen, dient men de onderneming, of tenminste een deel ervan, mee te verkopen. Maar is dat ook zo bij een domeinnaam? En hoe om te gaan met ongeregistreerde maar gebruikte handelsnamen en andersom d.w.z. de niet-gebruikte handelsnaam die wel werd geregistreerd. Bewijs van feitelijk gebruik dat verwijst naar de onderneming is dan belangrijk. Het Handelsnaamrecht vindt veel toepassing op domeinnamen, getuige de vele rechtszaken.

Kan een onderneming meerdere handelsnamen voeren, ongeacht of dit nu een eenmanszaak of een B.V. is? Van wie is de handelsnaam van de uiteengevallen maatschap of v.o.f.? Kunnen domeinnamen ook uw merknaam of slogan schenden? De wetgeving en rechtspraak hierover is al snel complex.

This is Sliced Diazo Plone Theme