Merkrecht

Voor goodwill tekens.

‘Het merk’ en ‘de advocaat’ komen elkaar regelmatig tegen. Uw merk is dé manier om u te onderscheiden van concurrenten en om de kwaliteit van uw producten of diensten te manifesteren. Het gaat om creëren, registreren en handhaven. Onderzoek, registratie, merkbewaking, optreden tegen een merkweigering (BBIE, EUIPO) en / of een inbreuk en onderhandeling over licentie en royalties zijn de kernpunten in het merkenrecht.

Het merkrecht zelf geeft de houder een exclusief recht op een teken om zijn producten of diensten te onderscheiden en dus om merkverwarring aan anderen te verbieden. Anderen mogen zonder toestemming uw merk niet gebruiken. Namaak (nep), bijna-imitatie kunt u aan iedereen verbieden.

Een merk heeft meerdere functies: het identificeert uw product of dienst, het merk communiceert met uw consument en het merk positioneert de herkomst. Dit teken kan een naam zijn maar ook een combinatie met een logo, verpakking of de vorm van het product (vormmerk). Vraag advies, want merkenrecht kan complex zijn.

Zelfs geur- en klankmerken komen voor. Merken belichamen uw ‘goodwill’ en reputatie, ook als het in domeinnaamvorm wordt gebruikt. Merken dient men te registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (online EU-Merk registreren bij EUIPO) of bij de World International Property Organization (online Internationaal Merk registreren bij WIPO Wereldwijd). Dit geldt ook voor de merkverlenging. Uw ouder merkgebruik met registratie prevaleert boven iemand die later hetzelfde merk deponeert. Ouder merkgebruik van een later depot kan echter een rol spelen.

Hulp nodig bij het registreren? Email uw vraag op info@gravendeeladvocaten.nl of neem gerust vrijblijvend contact op via +31 (0) 35 62 23 340.

Als advocaat op het gebied van merkenrecht procederen wij regelmatig bij het EUIPO of Benelux bureau over afgewezen merkenof merken die niet gebruikt zijn (merkverval-zaken).

Merken zijn op verschillende gronden nietig te verklaren: bijv. als het geen onderscheidend vermogen heeft of nauwelijks gebruikt werd. Gedegen onderzoek in binnen- en buitenland is belangrijk maar ook onze proceservaring waarin tactiek en strategie bij inbreuken en onderhandelingen vakwerk is. Gravendeel Advocaten kent het merkenrecht.

Court Order – Ex parte bevel – Einstweilige Verfügung

Wij procederen regelmatig, leggen beslag en vragen rechterlijke bevelen (‘ex parte’) aan bij ernstige inbreuken of proberen deze bevelen en beslagen juist op te heffen. Ex parte betekent ‘zonder het horen van de wederpartij’, d.w.z. dat zonder dat de wederpartij het weet de rechter vanwege de inbreuk en spoedeisendheid bij bestrijding ervan eenzijdig een bevel geeft op het verzoekschrift dat wij voor u opstellen. De wet schrijft voor dat dit via een advocaat moet.

Door het kopen en verkopen via internet is de concurrentie van winkels of handelshuizen verplaatst en is de samenloop met het merk, de domeinnaam en de zoektermen essentieel geworden. Het gaat om e-marketing met bijv. Adwords: hoe trek ik surfend publiek aan (‘internet traffic’, ‘seo’ – search engine optimizer). Gebruikt u uw domeinnaam ook als handelsnaam en hoe gebruikt u de zoektermen? De regels over merken en handelsnamen zijn van toepassing maar ook die van misleiding, vergelijkende reclame en slaafse nabootsing.

 • licentiëring; kruislicentie
 • merkenonderzoek / handelsnaamonderzoek (ook internationaal)
 • opstellen van franchise, distributie en agentuur contracten
 • beslag op namaak en boekhoudkundige informatie
 • misleidende mededeling en vergelijkende reclame
   
 • merkoverdracht, ‘transfer pricing’, ‘royalties’
 • advies over merkenbeleid
 • het opstellen van schikkingen bij merken in een vaststellingsovereenkomst
 • het rechterlijk bevel (de ‘rode’ kaart in het i.e. recht, ook wel genoemd het ex parte verbod, ‘court order’ of ‘einstweilige Verfügung’).
This is Sliced Diazo Plone Theme